Wat is karaat?
De term 'karaat' geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad verwerkt zit. Eén karaat is 1/24e deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat dus helemaal uit goud, terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58.5% uit goud bestaat (14/24 = 0.585). Bij 18 karaat bestaat een sieraad voor 75% uit goud (18/24 = 0.750). De rest wordt aangevuld met koper en/of zilver. Vanwege deze percentages wordt 14 karaat goud ook wel 585 goud genoemd en wordt 18 karaat goud met 750 aangeduid. Het toevoegen van koper, zilver en/of palladium aan het goud wordt ook wel een ‘legering’ genoemd.
Hieronder vindt u de karaten goud die ter wereld het meest voorkomen:
De hoogte van het karaat, geeft dus aan hoeveel zuiver goud een sieraad of juweel bevat. De verhoudingen zijn als volgt:
Waarom bestaan er verschillende soorten karaat goud?
Kortom: hoe hoger het karaat, hoe puurder een gouden sieraad is. Een sieraad van een lager karaat kan dus een stuk goedkoper zijn dan een sieraad van een hoger karaat.
24 Karaat goud
We vernoemen het hier even speciaal, omdat puur goud, ook wel 24 karaat altijd tot de verbeelding spreekt. Laten we eerst een misverstand uit de wereld helpen en dat is dat het eigenlijk nooit voorkomt dat een sieraad van 24 karaat is (heel af en toe in Azië kom je het weleens tegen).
De reden hiervan is dat 24 karaat erg zacht is, eigenlijk te zacht is om sieraden van te maken. Een sieraad zou dan gemakkelijk verbuigen, slijten of kapot gaan.
24 karaat goud wordt doorgaans als fijngoud toegepast in de industrie of er worden goud baren van gemaakt. 24 Karaat goud wordt dan ook wel aangeduid als 999,9 of fine gold.
Legering
Het toevoegen van koper en/of zilver wordt namelijk om een belangrijke reden gedaan dan alleen de prijs te drukken: puur goud is erg zacht. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder.
Door het pure goud met andere metalen te mengen ontstaat een zogenaamde legering. Zo komt men op de verschillende karaten uit. Door verschillende legeringen toe te passen kunnen we verschillende kleuren krijgen.
Witgoud, rosé goud en geelgoud
Wanneer het sieraad een hoger karaat heeft, heeft het een ‘diepere’ goudkleur. Wanneer er koper aan het goud wordt toegevoegd, kan het goud een warmere kleur krijgen. Wanneer er meer zilver wordt toegevoegd, zal dit echter minder het geval zijn. Vooral sieraden van 9 of 8 karaat kunnen door de grote toevoeging van koper een warmere uitstraling hebben. Zo kan er door een veel grotere hoeveelheid koper aan het goud toe te voegen zelfs rosé goud gemaakt worden. En met een grote hoeveelheid zilver en/of palladium zelfs witgoud.